Εξομολογήσεις μιας γυναίκας : Πόσα πανωφόρια να φορέσουμε πια σε αυτή τη ζωή....

Προχτές ανέβασα μια φωτογραφία στην σελίδα μου στο Facebook. Η φωτογραφία έδειχνε ένα bomber jacket και ήθελα να δηλώσω την ένστασή μου σε αυτή την μανία που έχει πιάσει τα mega markets να κυκλοφορήσουν ότι υπάρχει διαθέσιμο και σε απόθεμα, σε bomber jacket. Το έχουμε δει σε 30 τουλάχιστον χρώματα και σε άπειρες παραλλαγές : military, διχρωμία, με ρίγες, με κεντήματα, με logo, κοντό, μακρύ, με διπλό φερμουάρ, με κουκούλα και δεν συμμαζεύεται. Μια φίλη, η Μάϊρα με ρώτησε "Και τι μπουφάν να φορέσουμε εκτός από bomber?". Καλή η ερώτηση της Μάϊρα. Tης απάντησα με όσα μου ήρθαν στο μυαλό εκείνη την στιγμή αλλά είπα να ψάξω το περισσότερο και να δω τι κατηγορίες και πόσες εναλλαγές υπάρχουν στο φλέγον θέμα που ονομάζεται πανωφόρι. Κι επειδή στο internet δύο πράγματα μπορείς να κάνεις με μεγάλη ευκολία και αυτά είναι ή έρευνα και το καμάκι, αφήνω το καμάκι στην άκρη (και δια παντός), ασχολούμαι με την έρευνα και σας δείχνω τα εξής : 
Anorak: Όλοι το ξέρουμε. Mπουφάν με μήκος κάτω από την μέση. Είναι αδιάβροχο, έχει κουκούλα, από μέσα επένδυση και αρχικά δημιουργήθηκε για τους εξερευνητές πολικών αποστολών. 
Camel coat : το αγαπημένο και κλασικό καμηλό παλτό. Φτιάχνεται από την τρίχα της Βακτριανής καμήλας (εξ ου και το όνομα). Σήμερα καμηλό ονομάζουμε όλα τα παλτό που έχουν το συγκεκριμένο ή ανάλογο χρώμα. 
Car coat : Να και κάτι που δεν ήξερα. Παλτό που έχει μήκος πιο κάτω από την μέση, σε φαρδιά γραμμή και σου δίνει τη δυνατότητα να οδηγείς άνετα ...(έλα Ύψιστε).
Chesterfield coat : Κλασσικό, αγαπημένο Chesterfield, το ύφασμά του είναι βαρύ και πιο χοντρό από αυτό του καμηλό. Η ιδιαιτερότητά του ? Δεν έχει οριζόντιες ραφές. 
Cape : Κάπες, άλλο ιδιαίτερο ρούχο. Χωρίς μανίκια και σε φαρδιά γραμμή, καλύπτει το εμπρός και το πίσω μέρος του σώματος. 
Cocoon coat : πανωφόρι σε φαρδιά, άνετη γραμμή, που δεν δένει στη μέση και δεν έχει κοψίματα στους ώμους, φτιάχτηκε γι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά του. 
Down jacket : μπουφάν για πιο cosy και καθημερινές καταστάσεις. Η εσωτερική του επένδυση είναι από πούπουλο χήνας γι αυτό και φοριέται σε χαμηλές θερμοκρασίες. 
Duffel ή toggel coat : ή αλλιώς Μοντγκόμερι. Το πανωφόρι που φορέσαμε όλοι σαν παιδιά και που μισήσαμε θανάσιμα, γιατί μπορεί σε αυτή την ηλικία να μην είχαμε αίσθηση της κομψότητας, αλλά βλέποντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη ξέραμε ότι δίναμε νόημα στην λέξη "απροσάρμοστος".
Duster coat : ένα άλλο new entry για εμένα. Μακρύ πανωφόρι, δημιουργήθηκε αρχικά για να μη λερώνονται τα ρούχα των cowboys, των σερίφηδων και των πιστολέρος της Άγριας Δύσης από τη σκόνη των τραίνων (ενώ όλα τα άλλα ήταν πεντακάθαρα....)
Motorcycle jacket : το αγαπημένο μαύρο δερμάτινο biker, έχει κυκλοφορήσει σε πολλές παραλλαγές και το κλέψαμε από τις ντουλάπες των Harley-άδων και των μηχανόβιων/κακών παιδιών αυτού του πλανήτη μπας και δανειστούμε κάτι από τον χαρακτήρα τους, αλλά μπα, εξακολουθούμε να είμαστε εντελώς χαλβάδες. 
Parka : πολλοί το μπερδεύουν με το Αnorak. Η βασική τους διαφορά είναι πως το anorak έχει αδιάβροχη κάλυψη και σχετικά κοντό μήκος ενώ το parka είναι κυρίως αντιανεμικό. Πάντως και τα δύο φοριούνται όταν έχει κρύο τσουχτερό, βλέπε Αριάδνη και φίλες. 
Peacoat : κοντό μάλλινο πανωφόρι με διπλό κούμπωμα. Αρχικά φτιάχτηκε για τους ναυτικούς. Την συνέχεια δεν θα σας την πω, την ξέρετε. 
Poncho : μα βέβαια, είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια ethnic και καθόλου βολική άποψη στην κατηγορία "outerwear"? Ε δεν είναι δυνατόν! Προϊόν Νότιας Αμερικής, δεν ξέρω γιατί κατέκτησε τον κόσμο μιας που τα ethnic ρούχα φοριούνται αναλόγως των κοινωνικών και των καιρικών συνθηκών μιας χώρας. Αλλά έτσι είναι η μόδα παιδιά, όλα τα ταιριάζει μια χαρά στην προσωπική σου ζωή. Κι ας μη ζεις στη Χιλή, αλλά στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών. 
Trench coat : άλλο ένα κλασσικό αγαπημένο και αυτό οφείλεται κυρίως στον οίκο Burberry και τη στάχτη που έχει ρίξει στα μάτια όλων μας και θέλουμε η καμπαρντίνα να έχει αυτή την κλασσική ριγέ εσωτερική επένδυση αλλιώς δεν την φοράμε, άσε που έχουμε αντιδράσεις ανάλογες αυτών των καημένων στο The walking dead όταν η καμπαρντίνα δεν είναι Burberry. 
Varsity jacket : το μπουφάν που φτιάχθηκε για τα Αμερικανάκια και τα τέλεια σχολεία τους, εκεί που ανθίζει ο έρωτας, η ευγενής άμιλλα, τα επιχειρηματικά σχέδια, η συνέχεια της παγκόσμιας οικονομίας, ο Τραμπ(ας) και οι αυτόχειρες παρθένοι. Το μπουφάν συνήθως έχει ραμμένο ένα μεγάλο γράμμα στην αριστερή πλευρά του, αυτή την καρδιάς και είναι το αρχικό του σχολείου ή του κολεγίου. Αλλά who cares? Το περιεχόμενο είναι το ενδιαφέρον και το ζητούμενο. 

Αφού κάθισα, έψαξα, βρήκα, διάβασα, έγραψα, άνοιξα την ντουλάπα μου και σκέφτηκα "Χμ, δεν έχω ένα varsity jacket, τι ωραία που θα πήγαινε με ένα ripped jean. Και ένα peacoat πόσο τέλειο θα έδειχνε με μια μαρινιέρα.." αλλά μετά κούνησα το κεφαλάκι μου αριστερά και δεξιά γιατί πριν από μια εβδομάδα έγραψα ένα άρθρο για τα ρούχα και τις επιλογές μας. Αυτό που θέλω λοιπόν να κάνετε εσείς είναι το εξής : θέλω να σκεφτείτε αν ένα παλτό για πιστολέρος, ένα μπουφάν για κολεγιόπαιδα, ένα για εξερευνητές, ένα παλτό για να οδηγούμε καλύτερα ή ένα πόντσο είναι απαραιτήτως απαραίτητα στην ντουλάπα σας. Μαζί με όλα τα άλλα που έχετε ήδη. Δεν υπάρχει καμία μα καμία αντίρρηση από την πλευρά μου πως όλα είναι πολύ ωραία ρούχα. Αλλά μήπως το παλτό του πιστολέρο πρέπει να μείνει ως έχει κι εσύ να μην το αγοράσεις ως το νέο trend που θα σε μεταμορφώσει γιατί κρύβει το μεγαλύτερο μέρος του σώματός σου, αυτό για το οποίο ντρέπεσαι (βλέπε τάση που προωθεί η Kim Kardasian) ? Η μόδα είναι εμπόριο. Η μόδα θα βρίσκει πάντα τρόπους να πουλάει. Και καλά κάνει. Το θέμα είναι εσύ τι και κυρίως πως αγοράζεις. Αγοράζεις τα πάντα κάτω από την ψευδαίσθηση ενός μοντέρνου στυλ που μετά από 2-3 μήνες θα είναι passé και άντε πάλι από την αρχή ή θα ξεκινήσεις να αγοράζεις συνειδητά ? Τι λες γι αυτό κυρία μου? 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις